TWEE WEESKINDEREN WAALBOER- ORTELÉE (1818)

Onderstaande informatie is een aanvulling op het boek op bladzijde 137, 156 en 157.

Cornelis Waalboer en Pieternella Ortelée trouwden te Fijnaart op 27 december 1817.

Zij kregen twee kinderen:

Maria werd geboren te Willemstad op 5 mei 1818 en Cornelis Cornelis Geert op 9 november 1819.

Vader Cornelis overleed op 29 juni 1819, Pieternella was in verwachting van hun zoon Cornelis C.G.,
en moeder Pieternella overleed op 23 november 1823.

De kinderen waren toen 5 1/2 en 4 jaar oud. Jonge weeskinderen.

In de huwelijksakte

Klik op akte voor vergroting

van Maria en Willem van Kleef van19 juni 1839 Willemstad, Maria was nog minderjarig, staat dat zij toestemming kreeg van haar voogd  Cornelis Ortelée, arbeider van beroep en wonende te Standdaarbuiten en haar toeziend voogd Cornelis Waalboer, voerman van beroep, zoon van Boudewijn en Annna Boeren (blz. 109) en wonende te Zevenbergen.

Cornelis Ortelée was de halfbroer van Pieternella uit het tweede huwelijk van haar vader met Pietertje van Maesdam.
De kinderen Maria en Cornelis C. G. hebben vermoedelijk gewoond bij en zijn verder opgevoed door hun oom Cornelis Ortelée. Een huwelijk van Cornelis Ortelée heb ik nog niet kunnen vinden.
De voornamen Cornelis Cornelis Geert lijken wat merkwaardig gekozen. Hij werd  geboren op 9 november 1819. Zijn vader overleed op 29 juni 1819. De grootouders van vaders- en moederszijde waren eveneens overleden. De aangifte op het gemeentehuis van de geboorte van Cornelis werd gedaan door zijn oudtante van moeders zijde Geertruij Ortelée. Geertruij woonde net als Pieternella in Willemstad. Vermoedelijk heeft ze haar nichtje Pieternella steeds geholpen.  Aangenomen mag worden dat  Cornelis Cornelis Geert genoemd is naar zijn grootvader, dat was gebruikelijk in die tijd, naar zijn vader, die was kort voor de geboorte overleden en naar zijn oudtante Geertruij, die zich bijzonder inspande om moeder en kinderen te ondersteunen.